Film - Hobitten

Julen 2023 så jeg de tre film Hobitten. Bogen har jeg haft i mange år. Min mand læste den højt for mine børn da de var små. Jeg har aldrig læst den og har altid haft en fornemmelse af at Hobitten var dystopisk og sugede min energi. Jeg tog fejl. Den er flot, sjov og rimelig spændende.

I det følgende har jeg i samarbejde med Bing lavet nogle nedslag.

Lavet med AI (Bing og DALL-E)


Bogen er skrevet af J.R.R. Tolkien og blev udgivet i 1937. Den følger hobbitten Bilbo Sækkers rejse, som uventet kommer på en søgen efter at tilbageerobre det fortabte dværgekongerige Erebor, som er blevet overtaget af dragen Smaug. Bogen er en forgænger til Ringenes Herre-trilogien af samme forfatter, som jeg heller ikke har hverken læst eller set. 

Filmen er en filmisk bearbejdelse af bogen og blev instrueret af Peter Jackson. Den består af tre film: “En uventet rejse”, “Dragen Smaugs ødemark” og “Femhæreslaget”. Martin Freeman spiller hovedrollen som Bilbo Sækker, mens Richard Armitage spiller Thorin Egeskjold, lederen af dværgene. Filmen blev filmet samtidig i New Zealand og indeholder mange af de samme skuespillere som Ringenes Herre-trilogien, herunder Ian McKellen, Andy Serkis, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Christopher Lee, Ian Holm, Elijah Wood og Orlando Bloom.

Folkeslag

Der er flere folkeslag i “Hobbitten”, som kan kategoriseres og beskrives. Her er en oversigt over nogle af de mest fremtrædende folkeslag og deres kendetegn:

Hobbitter: 
Menneskelignende væsener, der bor i huler og bakkerHobbitter er små, fredelige og hjemmekære personaer, der bor i huler og bakker. De er kendt for deres kærlighed til god mad og drikke, og deres evne til at undgå konflikter, samt modstand mod eventyr. Et eksempel på en hobbithelt er Frodo Sækker, som er hovedpersonen i Ringenes Herre-trilogien. Hobbitter har en simpel samfundsstruktur, hvor de bor i små landsbyer og lever af landbrug og håndværk.

Dværge: 
Dværge er små, stærke og modige personaer, der er dygtige håndværkere og minearbejdere. De er kendt for deres kærlighed til guld og skatte, og deres stædighed. Et eksempel på en dværg helt er Thorin Egeskjold, som er lederen af dværgene i “Hobbitten”. Dværge har en hierarkisk samfundsstruktur, hvor deres samfund er opdelt i klaner, og hvor deres konge er den øverste leder.

Elvere: 
Elvere er smukke, elegante og mystiske personaer, der bor i skove og dale. De er kendt for deres visdom, magi og kampfærdigheder. Et eksempel på en elver helt er Legolas, som er en af hovedpersonerne i Ringenes Herre-trilogien.Elvere har en aristokratisk samfundsstruktur, hvor deres samfund er opdelt i klaner, og hvor deres konge er den øverste leder.

Mennesker: 
Mennesker er forskellige fra hinanden og kan have forskellige kendetegn afhængigt af deres oprindelse og kultur. I “Hobbitten” er mennesker repræsenteret af beboerne i Esgaroth, en by ved Long Lake, og Beorn, en forvandlingskunstner, der bor i skoven. Et eksempel på en menneskelig helt er Aragorn, som er en af hovedpersonerne i Ringenes Herre-trilogien.Mennesker har en forskelligartet samfundsstruktur, afhængigt af deres kultur og geografiske placering
Alfrid Stypslikker er en af de værste, hvis du spørger mig.

Troldmænd:
Troldmændene i “Hobbitten” er en særlig gruppe af magikere, der har evnen til at manipulere med tid og rum. De er også kendt som maiaer og er en undergruppe af englene i Tolkiens univers 4. De mest kendte troldmænd i “Hobbitten” er Gandalf, Saruman og Radagast. Gandalf er en grå troldmand, der er kendt for sin visdom og magi. Han er også en af hovedpersonerne i Ringenes Herre-trilogien. Saruman er en hvid troldmand, der er kendt for sin magt og ambitioner. Han er også en af hovedskurkene i Ringenes Herre-trilogien. Radagast er en brun troldmand, der er kendt for sin kærlighed til naturen og dyrene.

Orker 
Onde, brutale væsener, der er skabt af Morgoth, en ond guddom. De er kendt for deres grusomhed og deres evne til at skabe kaos og ødelæggelse.

Ringånder
Onde, usynlige væsener, der er blevet korrumperet af Saurons ringe af magt. De er kendt for deres evne til at forfølge og dræbe dem, der bærer ringene.

Gode og onde elementer/fænomener

Gode elementer/fænomenerOnde elementer/fænomener
Hobbitter, der er fredelige og hjemmekæreSmaug, en ond drage, der stjæler dværgenes skatte
Gandalf, en vis og magisk troldmandGollum, en ond skabning, der er besat af ringen
Dværge, der er modige og dygtige håndværkereOrker, onde væsener, der arbejder for Sauron
Elvere, der er smukke og eleganteSauron, en ond ånd, der ønsker at erobre Midgård
Bilbo, en modig og venlig hobbitheltSaruman, en ond troldmand, der arbejder for Sauron
Gode miljøbeskrivelserOnde miljøbeskrivelser
Smukke og fredelige landskaber, som ShireUhyggelige og dystre landskaber, som Mordor
Hyggelige og varme huler, som hobbitterne bor iKolde og mørke huler, som Gollum bor i
Smukke og elegante elverbyer, som RivendellUhyggelige og dystre orkbyer, som Moria
Smukke og imponerende dværgeslotte, som EreborUhyggelige og dystre fæstninger, som Barad-dûr
Smukke og fredelige skove, som LothlórienUhyggelige og dystre skove, som Mirkwood
Gode handlinger/fænomenerOnde handlinger/fænomener
Bilbo hjælper dværgene med at stjæle skatten fra dragen SmaugSmaug stjæler dværgenes skatte
Gandalf hjælper dværgene og Bilbo med at bekæmpe SmaugGollum forsøger at stjæle ringen fra Frodo
Dværgene hjælper hinanden og Bilbo med at overvinde farer og udfordringerOrker angriber dværgene og andre gode karakterer
Elvere hjælper dværgene og Bilbo med at bekæmpe orkerSauron og hans hær forsøger at erobre Midgård


Temaer

TemaGode elementer/fænomenerOnde elementer/fænomener
ModBilbo hjælper dværgene med at stjæle skatten fra dragen SmaugSmaug stjæler dværgenes skatte
VenskabGandalf hjælper dværgene og Bilbo med at bekæmpe SmaugGollum forsøger at stjæle ringen fra Frodo
LoyalitetDværgene hjælper hinanden og Bilbo med at overvinde farer og udfordringerOrker angriber dværgene og andre gode karakterer
Selvopdagelse, udviklingBilbo opdager sin mod og styrkeRingen korrumperer Frodo og andre karakterer


De vigtigste hobitter i “Hobbitten” og “Ringenes Herre”:

HobbitRolle i HobbittenRolle i Ringenes Herre
Bilbo SækkerHovedperson og hobbitheltOnkel og værge for Frodo Sækker
Frodo SækkerHobbithelt og ringbærerHovedperson og ringbærer
Samvis GamgodTrofast ven og følgesvend til FrodoTrofast ven og følgesvend til Frodo
Pippin TukDværgenes ven og følgesvendMedlem af Ringens broderskab
Merry BrandebukDværgenes ven og følgesvendMedlem af Ringens broderskab

Kønsopdelt personliste

Ja, selvfølgelig. Her er en tabel, der kønsopdeler de vigtigste personer i “Hobbitten”:

Mandlige karaktererKvindelige karakterer
Bilbo SækkerGaladriel
Thorin Egeskjold
Gandalf
Kíli
Fíli
Dwalin
Balin
Bifur
Bofur
Bombur
Dori
Nori
Ori


Bemærk, at listen ikke er udtømmende, og at der er mange andre karakterer i bogen, men det er tydeligt at kvindlige figurer ikke er vægtet højt. Da Alfrid Stypslikker vises fra sin værste side klæder han sig ud som kvinde.

Ringen

Ringen er et vigtigt element og symbol i J.R.R. Tolkiens roman “Hobbitten” og dens efterfølger, “Ringenes Herre”. Ringen er en magisk ring, der giver sin bærer enorme kræfter og evner, men også forbander ham eller hende til at blive besat af ringen og dens ondskab. Ringen er også et symbol på magt og grådighed, og dens tilstedeværelse i historien er med til at drive handlingen fremad.

I “Hobbitten” er ringen en mindre del af historien, men dens betydning bliver mere udforsket i “Ringenes Herre”. Ringen er også et symbol på det onde og repræsenterer Saurons magt og kontrol over Midgård.



Populære opslag fra denne blog

små pause lege

Heksefeber

Papirler med og uden papir og ler