Bog - Evaluering på godt og ondt

Titel: Evaluering på godt og ondt (privat link)
Forfatter: Jens Dolin
Forlag: Aarhus universitets forlag 2020

Resume: 
Evaluering i uddannelsessystemen. Diskuterer evalueringens rolle og hvordan evaluering kan bruges til at forbedre undervisningen.

Indhold:
Hvorfor måler vi?
Hvad er evaluering?
Karakterer, prøver og test
Feedback og faglig progression
Evaluering af undervisningen
Fremtidens evalueringer
Jens anbefaler

Ifølge en artikel på Aarhus Universitetsforlag er det sidste kapitel i bogen “Fremtidens evalueringer”, hvor forfatteren giver konkrete bud på, hvordan man fremover kan bruge evalueringskulturen. Han beskriver her, hvordan det formative og summative kan kombineres. Altså hvordan kan data fra de eksterne evalueringer bruges til at forbedre vores undervisning?

Yderligere læsning:
Hvis formål og kriterier for den summative evaluering stemmer overens med formål og kriterier i den givne undervisning kan summative evalueringer bruges formativt. kan undervisningen forbedres
kan summative evalueringer bruges formativt. Den summative evaluering fokuserer på at teste hvorledes elever lærer og kan virke motiverende¹.

En artikel på Folkeskolen.dk beskriver et forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan lærerne interagerer med datavisualiseringerne i praksis, når de skal lave både deres formative og summative evalueringer. Altså hvordan de bliver brugt til løbende at udvikle undervisningen, og når den endelige bedømmelse skal laves³.









Her er nogle eksempler på rosende ord og sætninger, du kan bruge til at anerkende elever i indskolingen for deres skriftlige opgaver:
  1. Godt gået! Du har gjort en fantastisk indsats med at skrive din historie. Jeg kan virkelig lide, hvordan du har brugt dine ord til at beskrive begivenhederne.
  2. Du har gjort en rigtig god job med at stave dine ord korrekt. Det er imponerende, hvor godt du har formået at skrive dem ned.
  3. Jeg kan se, at du har brugt farver i dine tegninger og skrift. Det gør din opgave virkelig levende og interessant at se på.
  4. Du har formået at bruge de rigtige punktummer og kommaer i dine sætninger. Det gør din skrivning meget lettere at læse og forstå.
  5. Jeg kan godt lide, hvordan du har brugt dine fantasi til at skabe en spændende historie. Det viser, hvor kreativ du er.
  6. Du har gjort en god indsats for at skrive tydeligt og læsbart. Det er nemt at følge med i din historie.
  7. Du har inkluderet mange detaljer i din beskrivelse. Det hjælper os med at forestille os, hvad der sker i din historie.
  8. Jeg kan se, at du har brugt nye ord i din skrivning. Det er fantastisk at se, hvordan du udvider dit ordforråd.
  9. Du har brugt interessante og sjove sætninger i din opgave. Det gør din historie virkelig spændende at læse.
  10. Jeg kan godt lide, hvordan du har formået at skrive en begyndelse, midte og slutning i din historie. Det viser, at du forstår opbygningen af en god fortælling.

Husk at tilpasse formuleringerne til den specifikke tekst og den enkelte elevs præstationer for at gøre dem mere personlige og meningsfulde.

Eksemplerne er lavet i samarbejde med ChatGPT

  • Denne opgave demonstrerer din evne til at tænke kreativt og finde unikke løsninger på komplekse problemer.
  • Du har vist en imponerende dedikation til dit arbejde og har leveret en omhyggeligt researchet og velstruktureret tekst.
  • Din skrivestil er meget engagerende og formår at fange læserens opmærksomhed fra start til slut."
  • Din præsentation for klassen var enestående, og du formåede at formidle dit budskab klart og overbevisende.
  • Du har vist stor fremskridt i din matematiske forståelse, og din vedholdenhed og arbejdsindsats har gjort dig til en dygtig problemløser.
Ved forskellige problemstillinger:

  • Der er en tendens til at mangle tegnsætning, hvilket gør det svært at adskille sætninger og skabe en korrekt rytme i teksten.
  • Manglen på forklaringer og overgange gør det svært for læseren at følge med i historien og forstå sammenhængen mellem begivenhederne.
  • Der mangler en mere uddybende beskrivelse af x´s følelser og reaktioner på (noget). Dette kunne have skabt en dybere forståelse for x's oplevelser og tilføjet en stærkere følelsesmæssig dimension til teksten.


Anerkendelse af barnets indsats:

"Jeg vil gerne fremhæve din fantasi og kreativitet i din tekst. Det er imponerende, hvordan du har givet en dør liv og følelser gennem dine beskrivelser."

"Du har virkelig formået at skabe en levende fortælling fra en dørs synsvinkel. Det viser din evne til at tænke uden for boksen og se verden fra nye perspektiver."

"Jeg kan se, at du har lagt meget tid og tanker i din tekst. Det er tydeligt, at du har forsøgt at udtrykke dørens følelser og oplevelser på en unik måde."

Formuleringer, der kan hjælpe med at forbedre elevens sprogfærdigheder:

"For at forbedre din tekst, kan du prøve at fokusere på at opbygge klare sætningsstrukturer og bruge korrekt tegnsætning. Dette vil hjælpe med at gøre din tekst mere sammenhængende og letlæselig."

"Du kan arbejde på at udvide dit ordforråd ved at inkludere mere præcise og beskrivende ord i din tekst. Dette vil hjælpe med at skabe billeder og styrke din skrivestil."

"Et andet tip er at læse din tekst højt for at fange eventuelle fejl eller manglende sammenhæng. Dette vil hjælpe dig med at forbedre din sprogforståelse og opdage områder, hvor du kan gøre din tekst mere flydende."

rosende ord og sætninger, du kan bruge til at anerkende elever på mellemtrinnet for deres skriftlige opgaver:

  1. Fantastisk arbejde! Du har virkelig formået at udtrykke dine tanker og ideer klart og præcist.
  2. Jeg er imponeret over din kreative tilgang til denne opgave. Du har tænkt uden for boksen og leveret en unik løsning.
  3. Du har gjort en fremragende indsats for at strukturere dine idéer. Din tekst er let at følge og organiseret på en logisk måde.
  4. Jeg kan se, at du har brugt en bred vifte af ordforråd i din skrivning. Det giver dine sætninger variation og gør dem mere interessante at læse.
  5. Du har formået at inkludere mange detaljer og beskrivelser, hvilket gør din tekst levende og engagerende.
  6. Jeg værdsætter den tid og det arbejde, du har lagt i denne opgave. Det er tydeligt, at du har gjort en grundig research og undersøgelse.
  7. Din evne til at bruge grammatik og stavning korrekt er imponerende. Det gør din skrivning let at forstå og professionel.
  8. Fortællingen, du har skabt, er spændende og fængslende. Du har en god sans for opbygningen af en historie.
  9. Jeg kan se, at du har taget dig tid til at redigere og forbedre din skrivning. Det viser din dedikation til at levere en høj kvalitet afsluttende produkt.
  10. Din skrivning viser stor personlighed og stemme. Du har formået at udtrykke dig selv på en unik og autentisk måde.

de samme eksempler formuleret på en lidt anderledes måde:

  1. Du har gjort det helt fantastisk! Din skriftlige opgave viser tydeligt, hvor godt du kan udtrykke dine tanker og ideer på en klar og præcis måde.
  2. Jeg er virkelig imponeret over din kreative tilgang til denne opgave. Du har tænkt utrolig innovativt og præsenteret en unik løsning.
  3. Dit arbejde med at strukturere dine idéer er virkelig imponerende. Din tekst er utrolig let at følge og velorganiseret.
  4. Dit brug af et varieret ordforråd i din skrivning er bemærkelsesværdigt. Det tilføjer variation til dine sætninger og gør dem mere interessante at læse.
  5. Din evne til at inkludere mange detaljer og beskrivelser i din skrivning er imponerende. Det giver din tekst liv og gør den meget engagerende.
  6. Jeg er taknemmelig for det store arbejde og den tid, du har lagt i denne opgave. Det er klart, at du har gjort en omfattende research og undersøgelse.
  7. Du har demonstreret en imponerende korrekt grammatik og stavning i din skrivning. Det gør din tekst let at forstå og professionel.
  8. Den fortælling, du har skabt, er virkelig spændende og fængslende. Du har en fantastisk fornemmelse for opbygningen af en historie.
  9. Jeg kan se, at du har været omhyggelig med at redigere og forbedre din skrivning. Det viser, hvor dedikeret du er til at levere et højkvalitets resultat.
  10. Din skrivning afspejler virkelig din personlighed og stemme. Du har formået at udtrykke dig selv på en unik og autentisk måde.




Populære opslag fra denne blog

små pause lege

Heksefeber

Papirler med og uden papir og ler