FOREDRAG - Allan Westerling, notat (læst og redigeret sept 2021)

Noter fra Børne og unge topmøde i Solrød 2021 

https://www.solrod.dk/kommunen/nyheder/pressemeddelelser/2021/sep/modigt-boerne-og-ungetopmoede-inspirerede-til-gode-snakke-om-mod

Lektor ved Roskilde Universitet Allan Westerling

Allan repræsenterer RUC, center for dag Institutioner, og han er huskoordinator på den humanistiske bacheloruddannelse på RUC.


Læringsplaner, læringsmål, parathedsvurderinger er rettet mod fremtiden og skærper vores fokus på, hvad børn og unge kan, ikke kan, skal kunne og hvad de mangler. Risiko for at overse, hvad de kan lige nu, som er vigtigt i deres liv lige nu.


Dannelsstrategi retter fokus på det enkelte menneske uden at miste perspektivet på helheden.


Solrød Kommune har en dannelsesstrategi - Det skal være et godt sted at være.

Vi skal sikre, at vores børn/elever ikke bare skal blive til noget, men VÆRE noget. At skrive det forpligter og kræver, at vi arbejde med det i praksis. 


De fire karaktertræk er: 

  • Nysgerrighed 

  • Mod 

  • Medmenneskelighed 

  • Robusthed


Selvværdet er væsentligt at styrke, hvis disse fire karaktertræk skal fremmes. Dette i en gensidig forbindelse i et fællesskab.


Fællesskabet er et bredt begreb, som anses for at være væsentligt. Fællesskabet hjælper os til at være stærkere.


Individualiseringen er IKKE en trussel mod fællesskabet. Individualiseringen er nødvendig for fællesskabets succes. Der skal være plads til individer. De er gensidigt forbundet.


De fire karaktertræk får Allan til at studse, da begrebet karaktertræk i psykologien er veldefineret. Han opstiller en model, hvor de sammenlægges.  (Træk teorien - the big five. I psykologi er træk noget lidt andet). De er medfødt som disposition, men også noget vi udvikler og styrker i kraft af vores omgivelser, vores fællesskaber.

Diskussionen om arv og miljø har i mange år været diskuteres. Det er påvist, at fælleskaber har den største indflydelse på udviklingen af personligheden.


“Det kræver mod at være nysgerrig og undersøgende. Det kræver mod at turde være sig selv”


Definition af mod: 


Er det modigt at stå på vipen til 10-meter udspringet?


Hvad vil det sige at føle sig godt til mode, føle sig dårligt til mode, tage mod til sig, miste modet, handle modigt, være modig. 

Hvad betyder det at være vankelmodig


Har situationen vi står i indflydels og betydning for, om vi anses for at være modige.

Har situationen vi står i indflydels og betydning for, om vi anser os selv som modige.


Mod betyder i sin klassiske betydning en indre sindstilstand, sind eller vrede.


Hvordan får man mere mod, er det noget, man får alene eller sammen med andre? 

Kan man tage modet fra andre?

Kan man give andre mod?

Forholdet mellem individ og fællesskabet er helt afgørende tema i vores moderne liv - også vores familieliv. Det er grundlæggende for hvordan vi kan være os selv, hvordan vi kan eksistere. Vi bliver os selv i fællesskabet, sammen med andre. Frihed og autonomi opstår ikke inden i os, det bliver til mellem os som følge af, at vi er afhængige af hinanden.

Vigtigt er det at interessere sig for forholdet mellem den enkeltes frihed og fællesskabet. 

Vi bliver os selv sammen med andre. Frihed og autonomi opstår som følge af, at vi er afhængige af hinanden.


Familien 


Det er derfor også en central betingelse af at være familie. Måden, vi giver plads til hinanden og den fælles sammenhæng i hverdagen. Passe på os selv og hinanden. Tænke på andre, være tolerant står højt på vigtighedsskalaen. Den moderne familie handler netop om at se nærmere på måden vi gør dette på. 


ISBN: 9788761653659. Copyright forfatterne og Systime 2021


Pitstop familien: hurtigt ind, hjul på, hurtigt videre


Gode manerer, tolerance, ansvarsfølelse, tænke på andre har de sidste 30 år stået højt. Sparsommelighed vi vi gået lidt bort fra. 


Der findes forældre, som ikke tager sig af deres børn, men når forskerne ser på det i et bredere systematisk perspektiv, så går det faktisk ret godt. Forældre ved hvad de vil med deres børn og formår at tage sig af dem. På globalt og europæisk plan ses en tendens af at forældre oplever en stigende opfattelse af deres ansvar(forældre determinisme) med på den ene side, at forældre oplever, at det, de gør, udgør en risiko for, at der kan gå noget galt samtidig med at de oplever sig selv som en løsning og derfor vægter, at de skal gøre sig selv bedre og være mere pligtopfyldende. (Her vises adskillige bøger med den ene mystiske titel om opdragelse efter den anden). Forældre uddanner sig selv, og de uddannes i praksis i et samarbejde med uddannede personaler i børnens institutioner.


Anbefaler - Oskar Negt,  Dannelse og demokrati. Tysk, post 2. verdenskrig. Forfatteren stiller spørgsmålet, hvad skal man kunne, hvad skal man lære for at kunne klare sig i verden her og nu, hvad har verden brug for for at kunne udvikle sig i en mere bæredygtig og fredlig retning. Dannelse i en tid præget af opbrud, og hvilke opgaver det stiller for uddannelse af børn, unge og voksne.


Humoristisk tilgang til - Benjamin Spock: Bogen om barnet


Link:

The big five, personlighedstræk https://www.e-stimate.dk/kontakt-hvad-er-femfaktor-modellen/

salg https://salgspiloterne.dk/ydelser/big-five-baggrund-teori/

Fem-Faktor modellens personlighedsopfattelse en problematisering i et kritisk psykologisk perspektiv https://www.gaderummet.dk/kpc/teori-%20udefra/2004%20RUC.%20Fem-Faktor%20modellens%20personlighedsopfattelse.pdf

Personlighedstest https://www.idrlabs.com/dk/femfaktor-personlighedstest/test.php

Den menneskelige faktor i uddannelsestænkningen slides af Mads Hermansen Professor

https://slideplayer.dk/slide/11263443/

Familielivet https://samf-bc.systime.dk/index.php?id=144


Populære opslag fra denne blog

små pause lege

Heksefeber

Papirler med og uden papir og ler