Tema Engle - tværfagligt

Sover engle på maven?
Hvordan ser en engel ud?
Er engle altid nuttede og buttede, smukke og fredfyldte?



Engle er spirituelle væsener, som ofte beskrives som budbringere eller tjenere for Gud i forskellige religioner og mytologier. 

I kristendommen, islam, jødedommen og andre religioner er engle ofte beskrevet som væsener med overnaturlige kræfter, der kan kommunikere med mennesker og udføre guddommelige ordrer.

I den antikke jødedom optræder engle i stort tal, og de er her organiseret i et hierarki med engle af forskellig rangorden.

Ifølge kristen tro er engle skabt af Gud og tjener som Hans budbringere til mennesker. Engle er ofte beskrevet som væsener med vinger og strålende lys eller auraer omkring dem. I kristendommen findes der ikke en egentlig lære om engle, men engle opfattes som sendebud fra Gud, og i den katolske kirke tror man også på skytsengle.

I islam er engle også skabt af Gud og er beskrevet som væsener af lys og energi, som kan udføre forskellige opgaver, såsom at registrere menneskers handlinger og bedømme dem på dommedagen. I islam er der fire ærkeengle, åbenbaringens engel Gabriel, Michael, Israfil og Izrail, der er dødsenglen. Desuden er der den faldne ærkeengel Iblis, djævelen, som gjorde oprør imod Allah og blev forvist. Englene menes at være tættere på Allah end mennesker.

Engle er et populært motiv i kunstværker, litteratur og film. Engle spiller en stor rolle i populærkulturen og kunst. Disse fremstillinger kan variere fra traditionelle religiøse fremstillinger til mere fantasifulde og eventyrlige forestillinger. De er fremstillet som smukke, næsten menneskelignende væsener med vinger og lysende auraer. 

Børns forestilling om engle kan variere afhængigt af deres kulturelle og religiøse baggrund samt deres alder og personlige erfaringer. Generelt er børn ofte fascinerede af engle og kan se dem som beskyttende væsener eller venlige hjælpere.

Generelt kan børn se engle som positive og beskyttende væsener, der kan hjælpe dem i vanskelige situationer. Dette kan give dem en følelse af tryghed og sikkerhed og hjælpe dem med at håndtere stressende eller udfordrende oplevelser.

Engle kan indgå i undervisningen på forskellige måder, afhængigt af fagområdet og undervisningens mål. I religiøs undervisning kan engle være et centralt emne, da de spiller en vigtig rolle i mange religioner. De kan også indgå i historieundervisning som en del af kulturelle og religiøse traditioner.

I litteraturundervisning kan engle også være et emne, da de optræder i mange klassiske og moderne værker, herunder digte, romaner og eventyr. Engle kan også indgå i kunstundervisning, hvor eleverne kan undersøge forskellige kunstværker, der indeholder engle som motiv.

Ud over at undersøge engle som et kulturelt og religiøst emne kan undervisning også fokusere på mere filosofiske spørgsmål om engle og deres betydning for mennesker. Dette kan give eleverne mulighed for at reflektere over deres egne tro og overbevisninger og udvikle en dybere forståelse af andre kulturer og traditioner.

Det er vigtigt at huske, at engle er et religiøst og kulturelt emne, og derfor bør undervisningen respektere elevernes forskellige baggrunde og overbevisninger og undgå at fremme en bestemt religiøs eller kulturel opfattelse af engle.



Undervisningsforløb
Pastoral centret (katolsk): Et undervisningsforløb om engle – ikke kun for englebørn
Gyldendal: Engle, relition 1-3 - betalings site.
Foreningen af kristene friskoler: Engle et juleforløb
Børnenes ulandskalender 2020 Engleværksted - etiopisk englekunst
Religion.dk Engle rimelig letlæselig gennemgang af hvad en engel er
Biblioteksvagten diverse opslag
skolen i virkeligheden livsfortælling engle og punk
Bibelselskabet vidste du om engle
Alinea billedkunst Engle indskoling
FABLAB Hack en engel og sæt strøm til juemanden, Lav en juleudstilling på jeres skole, hvor I anvender gammelt legetøj og julepynt. I skal re-designe legetøjet eller julepynten, og give det ‘nyt liv’ ved hjælp af forskellige digitale teknologier. Hvis I har erfaring med Micro:Bits, vil I fx kunne anvende forskellige sensorer til at styre teknologien i jeres designs. Når I programmerer Micro:Bit’en, bestemmer I, hvad teknologien skal gøre i jeres design.

Film

Filmcentralen - Kathja og englen, 25 minutter, Filmcentralen, indskoling
Filmcentralen - En meget gammel herre med kæmpestore vinger, 36 minutter, Filmcentralen - Anton

Oplæsningsbog
Engle kan da flyve af Paul Leer- Salvesen
Paul er lille og tyk. Han er ikke god til gymnastik. En dag tvinger gymnastiklæreren Vang ham op i
tovene. Poul kommer op, men tør ikke kravle ned. Da Vang klatrer efter ham, sker ulykken.


Ide til oplæg 
  • Undersøger udvalgte engletyper
    • "Englen" af Bertel Thorvaldsen: Dette er en af Thorvaldsens mest berømte skulpturer, der blev opført i 1827. Skulpturen forestiller en ung mand med vinger, der står på en sky og holder et sværd og en olivenkrans.

    • "Engel" af Robert Jacobsen: Denne abstrakte skulptur fra 1978 er beliggende i parken foran Statens Museum for Kunst i København. Skulpturen er lavet af rustfrit stål og består af to svungne halvcirkler, der repræsenterer vingerne på en engel.

    • "Englegruppe" af Herman Wilhelm Bissen: Dette er en gruppe af fem engleskulpturer, der blev opført på Bispebjerg Kirkegård i København i 1894. Skulpturerne forestiller forskellige englepositioner, herunder en engel med et sværd, en engel med en trompet og en engel, der betragter en krans.

  • Inddrage moderne værker, hvor englen ikke nødvendigvis fremstår som et figurativt element, men mere som en stemning eller en følelse
  • Undersøge hvordan begreten engel finde si vores daglige sprog "der gik en engel gennem stuen", og "du er en engel"
  • Engle jagt i kirker, fx Vor Frue Kirke og Trinitatis kirken ved rundetårn - to meget forskellige kirker og stemninger.
  • Byg en skulptur, hvor vingerne kan bevæge sig eller dens glorie lyser


Dåbens Engel' er opstillet i koret i Vor Frue Kirke


Søfartsmonumentet statue af Mindet, formet over den berømte antikke statue Nike fra Samothrake.



PRIVAT:



Populære opslag fra denne blog

små pause lege

Heksefeber

Papirler med og uden papir og ler