Fastelavn

Hvad er fastelavn

Fastelavn eller karneval er en fest, der på jordens nordlige halvkugle ligger på grænsen mellem vinteren og foråret. 
Fra mørke til lys' - et symbol på overgangen fra mørke til lyse nætter. Antikkens romere fejrede det sejrende forår, og de gamle egyptere, når Nilen gik over sin bredder og livets og årets cyklus startede forfra - wikipedia

Fastelavn stammer fra det plattyske "Fastelabend", der betyder fasteaften, og er aftenen før, fasten begynder. Fasten blev afskaffet i Danmark ved reformationen i 1536. Fastelavnsfesten med udklædning, slåen katten af tønden, fastelavnsris og fastelavnsboller er fortsat en folkelig tradition.

Bibelsketekster om fasten


v 3 og 4 Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. v2 Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst sult. v3 Og fristeren kom og sagde til ham: »Hvis du er Guds søn, så sig, at stenene her skal blive til brød.« v4 Men han svarede: »Der står skrevet: ›Mennesket skal ikke leve af brød alene, men af hvert ord, der udgår af Guds mund...

v 6 og 7 Hvis du er Guds søn, så styrt dig ned. For der står skrevet, at Gud vil give sine engle befaling om at bære dig på deres hænder, så du ikke støder din fod på nogen sten.” Men Jesus svarede bare med en anden sætning fra skrifterne: ”Der står også skrevet, at du ikke skal udfordre Gud...

v9 og 10 Alt dette og magten over det alt sammen vil jeg give dig, hvis du vil kaste dig ned og tilbede mig”, fristede Djævelen. Men Jesus råbte af ham: ”Forsvind, Satan! For der står skrevet: Du skal tilbede Herren din Gud og tjene ham alene....





Overblik over dagene i fasten:

  • Fastelavns søndag/flæskesøndag: En stor festdag med god mad.
  • Hvide/fede mandag og tirsdag: Man spiste for at forberede sig til fasten. Maden anset for at være luksus særligt hvis det var hvid og fed mad som æg, mælk, hvidt brød, fedt flæsk.
  • Askeonsdag: Onsdag sluttede fastelavn. her skulle man bekende sine synder i kirken. et kort blev tegnet i ens pande.

Hvorfor katten af tønden:
Katten var Satans dyr af denne grund mente man at katten skulle tæves ihjel. den blev derfor levende puttet i en tønde og herefter banket ihjel. I dag bruger man ikke levende katte. Man klistrer stadig meget ofte sorte katte uden på tønden.

Hvorfor udklædning:
Fastetiden var alvorlig. Festen før fasten skulle derfor ikke være alvorlig. Når man har maske på og er klædt ud blive man ikke genkendt og kan derfor slippe sine tøjler og feste igennem.
At klæde sig ud og slå til søren har alle dage været en del af livet, og til fastelavn blev muligheden ekstra stor, idet masker og udklædninger for en tid slettede de sociale skel i samfundet. Bonden kunne sidde ved samme bord som greven – eller ligge i samme seng. Løssluppenhed var en stor del af fastelavnstiden, der virkede som en ventil i en hverdag præget af strenge regler og hårdt arbejde. Karnevaler var kun for voksne. Det er først i nyere tid, at fastelavn er blevet børnenes fest. - Wikipedia

Hvorfor fastelavnsris:

Traditionen med fastelavnsris er gammel. Fastelavnsris havde ikke slik og pynt på som i dag, men blev brugt til at piske hinanden. Særligt fromme folk kunne finde på at prygle deres børn med ris på langfredag. Formålet var, at minde børnene om Jesu lidelser.

I 1800 tallet oplevede man at Ungkarle og jomfruer "byder hinanden godmorgen" ved at rise op og strø aske på hinanden. Formålet var formentlig at overføre de nye knoppers frugtbarhed til den der blev slået på. Men sikkert også en kærlig "drilleskikke."

I løbet af 1800-årene beyndte man at kunne købe pyntede fastelavnsris, fx med æggeskaller og fjer fra høns, senere med papirsblomster, katte, storke etc.

Fra årene omkring århundredskiftet ses også ris på fod, mere beregnede til at stå til pynt end til at rise med.

I dag ses fastelavnsris eller pynteder grene der er tæt på at springe ud som en del af dekorationen i hjemmet. Få steder riser børn deres forældre ud af sengen fastelavnsmorgen mens de synger "Fastelavn er mit navn", og håber, at forældrene står op og hygger med dem.




Lav et levende fastelavnsris
Tag på tur i skoven og lad børnene finde grene, der egner sig som fastelavnsris. Birkeris tæt på løvskud får små grønne blade, hvis de sættes i vand. Se om I også kan finde pynt til riset i naturen. Kogler, bog eller blade kan males i flotte farver og sætte fast på fastelavnsriset med sytråd. Den sorte papkat kan erstattes af katte lavet af bognødder med øjne og hale. Lad også børnene lave pynt til deres fastelavnsris af farvet karton, silkepapir og crepepapir. Sæt figurerne fast på fastelavnsriset med sytråd. Grønne Spirer

Bide til bolle
Dette er en nordisk fastelavnsleg hvor man hænger en bolle op i en snor. Man kan enten hænge bollen lige i hoved højde eller gøre det lidt svære ved at hænge den lige over hoved højde så man skal hoppe for at nå bollen. Man kan gøre det endnu svære ved at tage bind for øjnene. 

Sæt hale på katten
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ee/e9/84/eee9842b1ba2889d4a80eae1a642718c.jpg
pin the cat


Man har eller laver en tegning af en kat. Marker med en plet, hvor kattens hale skal sidde. Nu får det første barn i rækken bind for øjnene og en tegnestift med et stykke snor, som er kattens hale. Børnene skal nu på skift forsøge at sætte halen på katten det rigtige sted og den der kommer tættest på, har vundet.

Dansk:
Forklar vendingen 
- at holde masken
sæt to streger, så du får tre ord
- kattetøndenslå
- udklædningkarnevalbollerne


Større opgave, f.eks. i en omlagt uge
Forbered en fastelavnsfest for de mindre klasser
Inviter gæsterne i god tid. Dette kan gøres læreren, en finere invitation eller et opslag laves i den omlagte uge.
Undersøg hvad fastelavn egentlig er og hvorfor det fejres. Undersøg hvilke typiske traditioner der er ved denne fest. Udarbejde et spørgeskema og lave en undersøgelse af egen families viden om fastelavn eller af parallelklasses viden - kan evt. laves digitalt f.eks. via google analyse.
Brug viden om fastelavn som rød tråd for aktiviteterne ved festen. Undersøg hvad en god rollemodel indebærer.
  • kender du dig selv rigtigt godt og er villig til at lære nyt om dig selv og andre mennesker
  • arbejder bevidst med din personlige udvikling og har det ok med at vide, at du aldrig bliver færdig!
  • kan du håndtere dit temperament og din sensitivitet på en konstruktiv, assertiv og balanceret måde, så du naturligt tager den plads, du har brug for, uden at det går ud over andre
  • forvalter og bruger din intelligens, dit potentiale og dine evner på en positivt måde til gavn for både dig selv og andre.
  • har du et liv, som du selv er glad for og vil tænke tilbage på med en vis tilfredshed. Du har ikke konstant dårlig samvittighed eller er led og ked af din tilværelse. 
http://belastendebegavet.dk/er-du-en-god-rollemodel-for-dit-barn/

Læg en tidsplan for dagen, med ansvarsopgaver og arbejdsfordeling

Link
Duda - fastelavn
s om fastelavn - post og tele

fastelavnslege -
gratisskolen - fastelavn - labyrint katte
faste og fastelavn - folkekirken
Wikipedia - Jesu fristelse
Kristendom.dk - Jesus burde have sagt ja til Djævlen
Miljø og fødevareministeriet - alt om kost


Populære opslag fra denne blog

små pause lege

Heksefeber

Papirler med og uden papir og ler