Nasubi Gallerie - papkasse tablau - kukkasse

Ideer til forløb scroll længere ned.

Det mindste galleri i verden består af den type bærbar mælkekasse, der i 70érne kunne findes foran næsten alle huse i Japan. Nasubi handler om at fremføre statements, dilemmaer o.lign.


Kunstneren Tsuyoshi Ozawa etablerede denne type udstillingsrum, denne genre, i 1993, som parodi på Nasubi Gallery i Ginza. Det var en kritik af det gallerisystem, der eksisterede. Et system som kostede kunstnerne mange penge og af denne grund begrænsede udstillingsmulighederne. 
Mark StaffBrandle har på samme måde "opfundet" en/et sammenklappelig Kunsthalle/galleri. Et let og transporterbart galleri i en kuffert.



Nasubi Gallerie handler om at udnytte den minimale plads i kassen og inddrage publikum i en mini-installation, en 3-dimensional collage/montage eller et tableau. Man skal tænke i små størrelser, men bevare æstetik, mening, betydning i det man ønsker at formidle.

På Louisiana-udstillingen Cities on the Move 4, den asiatiske storby i 90erne, (Revy, nr. 2, 1998, s. 80) indgik disse nasubi-gallerier. De var placeret rundt omkring både indendørs og udendørs, nogle gravet ned i jorden.

Jeg har forsøgt, at finde andre eksempler på denne form for tableauer og kan herunder henvise til forskellige interessante variationer.

Mellem 1935 og 1940 fremstillede Marcel Duchamp  Boîte -en- valise. Det var æsker med kildemateriale til hans mest markante værker. Miniputudgaver, som i en sælgers kuffert. Han fremstillede mere end tre hundrede kasser, men undervejs blev han tæt af arbejdet som var tidskrævende. Han ansatte derfor assistenter som kunne fuldføre jobbet. En youtube film med gennemgang af projektet kan ses ved at klikke her.

En af assistenterne var Joseph Cornell, der senere blev berømt for sine egne æske konstruktioner.

Ideer og oplæg til undervisningsforløb:

Min 5. klasse skulle for første gang arbejde med æsker. Vi havde fundet rigtig mange i kontorets affaldsbunke. Arbejdet blev udført omkring haloween med retning mod jul. Nok værker der hører mere under kategori kukkasse, men udgangspunktet var nasubi og ideen med ensartede æsker, der fik forskelligt indhold.

Der var opsat ganske få regler:

1. Kassen skulle bevare sin størrelse
2. Ydersiden skulle males enten rød eller sort (jul/halloween). Den måtte gerne dekoreres yderligere.
3. Indholdet skulle relatere til jul eller halloween, da æskerne skulle hænge i klassen fra halloween til jul
4. Readymades måtte anvendes, men med måde

Det færdige resultat blev hængt i klassen, fotograferet og lagt på forældreintra.




Tændstikæskekunst:



Egedalsskolen har udarbejdet et forløb som kan læses og downloades her. Resultatet kan ses her.
Se fotos fra 1.us nasubi-udstilling på Christianshavns bibliotek, klik her








Ide til Julekalender som tableau v/ Karsten Arvedsen, 2004

Der bruges 24 papkasser i ens størrelse. Dem fra posthuset til at sende pakker i har låger, som kan åbnes og lukkes. Børnene laver hver én eller to, afhængig af antallet i klassen eller om man arbejder individuelt eller sammen to og to. 

Kasserne udsmykkes/indrettes. Det kan gøres på utallige måder. Der kan lægges et emne, der handler om jul ned over, hvis det ønskes. Det kan f.eks. også være brudstykker af en historie/eventyr om jul, der illustreres/visualiseres i den pågældende kasse.

Det kan også være: kassen skal indeholde en overraskelse el.lign. Der åbnes så en kasse hver dag og  de sidste op til juleferien.   


Assamblage (3d collage) – Nasubi galleri med de ældre børn

Før:

Nasubi handler ofte om et socialt problem man gerne vil ændre. Forurening, uligheder, uretfærdighed… For børn kan det være overvældende, derfor er det måske en hjælp hvis overskriften gives f.eks. "modsætninger"

Brainstorm over et par (tre) ideer i en visuelle dagbog. 

Nøjes ikke med den første ide du får. Vælg et problem du føler noget for.
Tænk fleksibelt. Prøv at se din ide fra flere vinkler, både helt bogstaveligt (fugl, frø...) men også ideologisk. Overvej hele tiden eventuelle alternativer.

Undervejs:

Vær bevidst om dine tanker, strategier, følelser handlinger mens du producerer. Dokumenter dine tanker i notesbog, da det er din procesrejse i kunstens verden.

Hav mod og tålmodighed til at udforske, udvikle, løse, reflektere, kassere, kommunikere. Igen - Sørg for at dokumentere i din visuelle dagbog med skitser, fotos, diagrammer og noter om alle visuelle undersøgelser.

Vær fantasifuld, tag risici. Integrer collage, skulptur, blandede medier, en interessant måde at fastgøre galleridøren...


Til venstre lukket dør - til højre når døren er åbnet - Ide hentet her








Link:





En Joseph Conel side med klik til galleri af indsendte æsker/kasser, ja nærmest skatkister. klik her
Youtube diy fra G Hanson med ideer og indblik i processer.


Populære opslag fra denne blog

små pause lege

Heksefeber

Papirler med og uden papir og ler