Hvad er installationskunst?

Hvad er installationskunst?

”Det-dér-kan-da-ikke-være-i-en-stue”

Denne kunst er en slags ”indretning”, der ofte spiller sammen med rummet, det er placeret i, og ikke mindst beskueren. Som ofte er det meningen, at værket skal opleves ved at træde ind i det eller gå rundt om det, og kan være sammensat af readymades – i forvejen masseproducerede hverdagsobjekter – eller kunstnerens egen produktion og materialesammensætning.

Blev en selvstændig form i 1960’erne og stormede frem i 90’erne. Nutidens unge kunstnere eksperimenterer også meget med denne type kunst, der kan være voldsom stor i fysisk form og have meget varierende udtryk.

”konceptkunst”, hvor det ikke så meget at det æstetiske udtryk, der er vigtigt, men mere tankerne bag og reaktionen fra folk der er væsentlig. 

Grænserne mellem installation, konceptkunst og skulptur kan være flydende.

kildeyoung in art

________

1960'erne...

et brud med den modernistiske vision om kunstværket som en absolut, selvberoende og organisk enhed. 

Betegnelsen har siden været brugt om al tredimensional billedkunst, der ved en sammenblanding af forskellige materialer og medier, fx objekter, fotografi, tekst, inventar og video, er installeret i et rum


Begrebet rum kan i denne forbindelse både være et konkret, arkitektonisk rum og den institutionelle og sociale ramme, som værket optræder i; de to betydninger antages dog af de fleste udøvere at være uadskilleligt sammenvævede størrelser.


forskellige retninger, 


  •  betonede værkets og rummets fysiske side
  •  hovedvægten på den sociale dimension. 


I Danmark har installationskunsten spillet en vigtig rolle for Bjørn NørgaardHein Heinsen og Stig Brøgger, der alle ønskede at undersøge nye forbindelser mellem kunsten og omverdenen og at bryde med værkets traditionelle isolation og binding til museumsinstitutionen. 


Med bl.a. Joseph Kosuth og Bruce Nauman som inspirationskilder er installationskunsten i 1990'erne igen blevet mange yngre kunstneres foretrukne arbejdsform, i Danmark fx Henrik Plenge Jacobsen (f. 1967) og Lars Bent Petersen (f. 1964), ikke mindst pga. de muligheder, den frembyder for en direkte og kritisk konfrontation med den omgivende kultur.


kilde: Den store danske gyldendals åbne encklopædi

________

En kunstform, der måske af mange forekommer uforståelig og utilnærmelig, men som egentlig varierer utrolig meget og som ofte kan oplevelses på en meget umiddelbar måde.

Installationskunst defineres traditionelt som kunstværker skabt i et tredimensionelt rum, et miljø, som beskueren kommer til at indgå i. En noget abstrakt størrelse. Installationskunsten kan dog også være svært at definere og flyder til tider sammen med performanceskunst, landart, happeningsog deslige. Men man kan sige, at museumsgæsten, borgeren eller hvem det nu må være, kommer til at indgå i et miljø, hvor ingen sanser er fredet, og kan således risikere at blive "ramt" af både lugte, lyde, lys osv. Selvom det kan lyde farligt, så er det højst farlig fantastisk. 

kilde: kunstportalfyn.dk


Populære opslag fra denne blog

små pause lege

Heksefeber

Papirler med og uden papir og ler